SIMPTOMELE AFECȚIUNII GINGIVALE

Spit with blood in a sink drain

Ce înseamnă dacă îți sângerează gingiile?

Dacă gingiile îți sângerează în timpul periajului dentar, este posibil să te confrunți cu o afecțiune gingivală iar asta ar putea duce la respirație urât mirositoare, gingii inflamate, retracția gingiilor și în timp, chiar la pierderea dinților.

Indiferent dacă observi sânge în chiuvetă la fiecare periaj sau doar ocazional, nu trebuie niciodată să ignori sângerările gingivale.

.

Cauzele sângerărilor gingivale

Sângerarea gingivală poate fi cauzată de placa bacteriană — o peliculă de bacterii care se acumulează în permanență în jurul, pe și între dinții tăi. Dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană poate irita gingiile, care se înroșesc, se inflamează și sângerează.

Însă există și alte câteva cauze posibile ale sângerării gingivale. Acestea includ periajul prea frecvent sau prea intens, schimbarea periuței de dinți, modificarea rutinei de folosire a aței dentare, precum și administrarea unor medicamente.

Cum să oprești sângerările gingivale

Oricare crezi că ar putea fi cauza sângerărilor gingivale în cazul tău, cea mai bună opțiune este să consulți cât mai curând medicul stomatolog. Specialistul poate să-ți analizeze simptomele și să-ți recomande cel mai potrivit tratament al sângerărilor gingivale.

Există câțiva pași simpli pe care poți să-i faci în cadrul tratamentului sângerărilor gingivale — câteva schimbări în rutina ta de igienă orală, care ar putea preveni agravarea problemei. Pentru ca aceste schimbări să fie eficiente, pașii respectivi trebuie efectuați în fiecare zi, și nu doar atunci când scuipi sânge:

  1. Periază dinții de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, folosind o pastă de dinți specială, cum ar fi pasta de dinți pentru utilizare zilnică parodontax. Utilizată de două ori pe zi pasta de dinți parodontax înlătură cauza principală a sângerărilor gingivale de 4 ori mai eficient decât o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu.
  2. Folosește o periuță de dinți manuală sau electrică cu un cap mic și peri moi, acordând o atenție deosebită liniei gingivale.
  3. Folosește ața dentară sau periuțele interdentare pentru a înlătura placa bacteriană din zonele greu accesibile, inclusiv între dinți.
  4. Folosește zilnic o apă de gură care conferă gingiilor protecție zilnică, așa cum este apa de gură pentru utilizare zilnică parodontax.
  5. Mergi regulat la medicul stomatolog, deoarece el poate detecta eventualele probleme gingivale înainte de apariția simptomelor. Dacă îți sângerează gingiile, anunță-l cât mai curând pe medicul tău stomatolog despre acest lucru, ca el să te poată ajuta să tratezi problema înainte de agravarea ei.