SIMPTOMELE AFECȚIUNII GINGIVALE

Spit with blood in a sink drain

Care sunt cauzele gingiilor inflamate?

Gingiile sănătoase au o nuanță roz și sunt ferme la atingere, pe când gingiile inflamate pot fi roșii și umflate. Inflamația gingiilor este adesea un simptom al afecțiunii gingivale. Dacă ai gingiile inflamate este important să consulți cât mai curând un medic stomatolog, deoarece situația ar putea să se înrăutățească.

Cea mai frecventă cauză a gingiilor inflamate (inflamației gingivale) este placa bacteriană, care se acumulează pe, în jurul și între dinții tăi. Placa bacteriană se dezvoltă cel mai activ atunci când resturile de mâncare ce conțin carbohidrați (zahăr și amidon) rămân pentru mai mult timp în cavitatea bucală. 

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată (de obicei prin periaj), aceasta poate cauza inflamația gingiilor în jurul dinților. Ulterior, inflamația se poate extinde până la alveolele dentare în care sunt fixați dinții sau poate cauza probleme și mai grave, precum parodontita.

Există și alte cauze ce pot provoca inflamația gingiilor, de aceea este important să ceri sfatul medicului stomatolog dacă ai nelămuriri în acest sens. Specialistul îți poate recomanda cel mai potrivit tratament al inflamației gingivale.

Afecţiunea gingivală rareori este însoțită de dureri. Dacă suferi de dureri gingivale este mai probabil ca acestea să fie cauzate de alte probleme, de exemplu de un periaj prea intensiv sau de un abces dentar. Dacă te îngrijorează faptul că te dor gingiile, ar trebui să ceri sfatul medicului stomatolog în privința tratamentului optim al durerilor gingivale. Însă dacă gingiile sunt inflamate, acesta ar putea fi un semn al gingivitei.

Gingii inflamate

Cum pot trata gingiile inflamate

Pe lângă vizita la medicul stomatolog și efectuarea regulată a controalelor stomatologice, există un şir de măsuri pe care le poți lua pentru a îndepărta placa bacteriană și pentru a contribui la ameliorarea gingiilor inflamate.

  1. Periază dinții cu pasta de dinți pentru utilizare zilnică parodontax Fluoride, care, comparativ cu pasta de dinți fără bicarbonat de sodiu, înlătură de 4 ori mai eficient depunerile de placă bacteriană de-a lungul liniei gingivale (linia dintre gingii și dinți) și te ajută să-ți menții gingiile sănătoase și dinții puternici.
  2. Folosește o periuță de dinți electrică sau manuală cu peri moi și cap mic, acordând o atenție deosebită zonei dintre gingii și dinți.
  3. Folosește ață dentară sau periuțele interdentare care te vor ajuta să înlături placa bacteriană din zonele greu accesibile, cum ar fi între dinți.
  4. Folosește zilnic o apă de gură concepută pentru a oferi gingiilor protecție zilnică, așa cum este apa de gură pentru utilizare zilnică parodontax.

Cea mai bună modalitate de a îngriji acasă gingiile inflamate este respectarea unui regim adecvat de igienă orală.