SIMPTOMELE AFECȚIUNII GINGIVALE

Spit with blood in a sink drain

Care sunt cauzele pierderii dinților?

În copilărie căderea dinților este un fenomen obișnuit. Pentru un adult, însă, pierderea dinților este o experiență foarte neplăcută și ireversibilă care poate afecta aspectul exterior, senzația resimţită la nivelul gurii și chiar încrederea în sine.

Există mai multe cauze care pot provoca pierderea dinților la un adult. Îți poți pierde dinții în urma unui accident sau a unei probleme medicale, dar una dintre principalele cauze ale căderii dinților este afecțiunea gingivală severă și ireversibilă, numită parodontită.

Pierderea dintilor

Cum poate afecţiunea gingivală să conducă la pierderea dinților

Gingiile sănătoase sunt vitale pentru sănătatea dinților tăi.
Dinții tăi sunt fixați în alveolele dentare din interiorul maxilarelor. Așadar, este important ca maxilarele să nu fie expuse la contactul cu bacteriile, care pot duce la dezvoltarea unei infecții și, ulterior, la pierderea dinților. Gingiile tale oferă o barieră de protecție între maxilare și placa bacteriană din cavitatea bucală. 

Acumularea de placă bacteriană, care poate irita gingiile, ar putea fi începutul afecțiunii gingivale. În consecință, gingiile pot deveni roșii și inflamate și pot sângera în timpul periajului sau la folosirea aței dentare. Acestea sunt semnele primului stadiu al afecțiunii gingivale, gingivita. Dacă la această etapă afecțiunea gingivală nu este tratată, ea poate progresa până la stadiul al doilea, ireversibil, numit parodontită, iar ulterior la pierderea dinților. 

Acest lucru se întâmplă deoarece depunerile de placa bacteriană pot cauza retracția gingiilor de pe dinți, formând mici adâncituri, în care se poate acumula placa bacteriană și pot apărea infecții. Nefiind tratată, infecția poate afecta țesutul osos și gingiile, care mențin dinții în poziție. În consecință, dinții pot deveni mobili.  

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni pierderea dinților din cauza parodontitei este să nu lași problema să progreseze până aici. 

Este important să mergi regulat la control stomatologic, deoarece, spre deosebire de alte probleme, care se pot manifesta prin dureri de dinți și sensibilitate crescută, afecțiunea gingivală nu este întotdeauna dureroasă. De fapt, ai putea nici să nu observi că ai probleme cu gingiile. Examinând cavitatea bucală, medicul stomatolog poate observa semnele timpurii ale afecțiunii gingivale, iar tu vei putea întreprinde măsurile necesare pentru a o trata, înainte ca starea să se agraveze. 

Acest lucru este deosebit de important dacă fumezi, deoarece fumatul poate masca simptomele afecțiunii gingivale.