Gingiile sănătoase nu sângerează. Așadar, nu este normal să vezi sânge în timpul periajului sau când folosești ața dentară. Dacă îți apar sângerări gingivale, consultă dentistul deoarece acestea pot fi un semn precoce al afecțiunii gingivale.

Există mai multe cauze care pot provoca sângerările gingivale — schimbarea rutinei de igienă orală, periaj prea frecvent, prea intensiv sau, dimpotrivă, insuficient, precum și administrarea anumitor medicamente. Adesea, afecțiunea gingivală este cauzată de depunerile de placă bacteriană pe, în jurul și între dinți. Dacă nu sunt îndepărtate (de obicei prin periaj), aceste bacterii îți pot irita gingiile, provocând sângerarea.

Așadar, în continuare îți prezentăm șase pași simpli pe care îi poți face în cadrul rutinei zilnice de îngrijire orală pentru a reduce riscul de a scuipa sânge în timpul periajului:

1. Doi ori doi

Periajul dentar contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor de alimente care, fiind lăsate să se acumuleze pe și între dinți, pot irita gingiile, cauzând astfel probleme precum gingivita. Periază-ți dinții timp de două minute, de două ori pe zi, preferabil folosind o pastă de dinți cu fluor, precum parodontax.

2. Nu omite nimic

În timpul periajului fii atent să nu omiți nicio suprafață, inclusiv zonele greu accesibile precum spațiile dintre dinți. Treci metodic de la o zonă la alta, periind suprafețele exterioare și cele interioare ale tuturor dinților (de sus și de jos), precum și suprafețele de mestecare. Poţi să-l rogi pe medicul stomatolog să-ți explice care este modalitatea optimă de a-ți peria dinții.

3. Fii blând

Când vorbim de curățarea dinților, mai tare nu înseamnă mai bine. De fapt, periajul prea intensiv sau prea îndelungat sau utilizarea unei periuțe de dinți uzate pot leza smalțul dentar, de aceea fii delicat când îți speli dinții. Este, de asemenea, recomandat să-ți schimbi periuța de dinți la fiecare trei luni.

4. Învață unghiurile

Folosește mișcări circulare sau eliptice și orientează periuța de dinți cu perii în jos, spre gingie, la un unghi de 45 de grade. Astfel vei putea curăţa mai bine linia gingivală (linia dintre gingii și dinți). Atunci când curăți suprafețele interioare ale dinților din față, ține periuța vertical și, cu partea din față, fă mișcări scurte și circulare.

5. Nu uita de linia gingivală

Linia gingivală poate fi susceptibilă la depunerile dăunătoare de placă bacteriană. Acordă o atenție deosebită îndepărtării plăcii bacteriene din această zonă precum și din spațiile dintre dinți. Astfel, împreună cu utilizarea regulată a aței dentare sau a periuțelor interdentare, poți ține sub control depunerile de placă bacteriană.

6. Nu uita nici de limbă

O igienă orală adecvată presupune îngrijirea nu doar a dinților și gingiilor. Curățarea delicată a limbii poate ajuta la împrospătarea respirației și menținerea curățeniei cavității bucale, îndepărtând bacteriile.