GINGIILE RETRASE POT REVENI LA STAREA NORMALĂ?

Răspunsul simplu este nu. Dacă gingiile tale sunt afectate, de exemplu de parodontită, care este cea mai severă formă de afecțiune gingivală, nu este posibil ca gingiile să-și revină la starea normală. Însă, deși retracția gingivală nu este reversibilă, există tratamente care pot preveni agravarea problemei.

CUM POT ȘTI DACĂ AM RETRACȚIE GINGIVALĂ?

Există câteva semne care te pot ajuta să determini dacă ai probleme cu gingiile, inclusiv retracție gingivală. Retracția gingivală presupune desprinderea și retragerea gingiilor de pe suprafața dinților, cu expunerea rădăcinii, iar primul lucru pe care îl poți simți este creșterea sensibilității dintelui afectat. Ai putea observa, de asemenea, că un dinte pare mai lung sau poți simți o adâncitură între gingie și dinte.

Deși aceste semne pot fi evidente, nu întotdeauna este ușor să-ți dai seama dacă ai retracție gingivală. Cea mai bună opțiune este să mergi regulat la control stomatologic, pentru ca specialistul să poate identifica și trata problemele gingivale. Acest lucru este deosebit de important în cazul retracției gingivale, deoarece cea mai bună modalitate de a preveni agravarea situației este efectuarea cât mai curând a tratamentului.

CARE SUNT CAUZELE RETRACȚIEI GINGIVALE?

'Există mulți factori care pot cauza retracția gingiilor, iar medicul stomatolog va putea să-ți spună care sunt cauzele retracției în cazul tău:

  • Periajul prea intensiv — acest obicei poate duce la erodarea smalțului dentar și poate cauza retracție gingivală.
  • Igienă orală precară — dacă nu-ți menții dinții curați prin periaj și utilizarea regulată a aței dentare, placa bacteriană se poate acumula și se poate transforma într-o depunere dură, numită tartru sau piatră dentară. Dacă tartrul nu este îndepărtat, acesta poate duce la afecțiune gingivală și la retracția gingiilor.
  • Scrâșnitul din dinți — scrâșnitul sever din dinți poate supune gingiile unei presiuni sporite, provocând retracția lor.
  • Fumatul — dacă fumezi ești mai predispus la retracție gingivală.
  • Parodontita — în caz de formă severă a afecțiunii gingivale, numită parodontită, gingiile se pot desprinde de pe dinți, formând niște adâncituri între gingie și dinte. Aceste adâncituri se pot infecta, caz în care țesuturile moi și osoase care mențin dinții în poziție pot fi afectate, iar dinții pot deveni mobili. În cele din urmă, asta poate duce la pierderea dinților.

CUM POT OPRI RETRACȚIA GINGIVALĂ?

Dacă vrei să afli dacă ai retracție gingivală sau dacă crezi că suferi de această problemă, primul pas pe care trebuie să-l faci este o programare la un medic stomatolog, pentru a primi un sfat calificat cu privire la modul în care poți opri retracția gingivală.

Există câteva tratamente ale retracției gingivale:

Detartraj și chiuretaj subgingival

În caz de retracție gingivală, medicul stomatolog îți poate sugera detartraj și chiuretaj subgingival. Aceasta este o procedură în două etape, care se efectuează de către stomatolog. Mai întâi se înlătură toate depunerile de placă bacteriană și tartru mai sus și mai jos de linia gingivală (linia dintre gingii și dinți). Apoi medicul stomatolog face chiuretaj subgingival, care presupune netezirea rădăcinii dintelui pentru a ajuta gingia să readere strâns la suprafața dintelui. Specialistul îți poate propune anestezie locală în timpul procedurii și tot procesul poate necesita mai multe vizite.

Procedura de detartraj și chiuretaj subgingival este adesea suficientă pentru a rezolva problema, dar va trebui să mergi regulat la control stomatologic, pentru a te asigura că retracția gingivală s-a ameliorat și nu se agravează. De asemenea, este important să respecți o rutină adecvată de igienă orală pentru a-ți proteja gingiile în continuare.

Chirurgie gingivală 

În cazuri mai severe de retracție gingivală, medicul stomatolog poate recomanda chirurgie gingivală. Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale de acest gen, inclusiv:

  • Detartraj și chiuretaj subgingival cu lambou: Dacă tratamentul nechirurgical nu a fost eficient, medicul stomatolog poate recomanda operația de detartraj și chiuretaj subgingival în câmp deschis (cu lambou), în cadrul căreia țesutul gingiei este dat în spate, pentru a asigura un acces mai bun pentru curățarea și netezirea rădăcinii. Ulterior gingia este reatașată strâns, ca aceasta să poată rămâne curată și sănătoasă.  
  • Regenerarea: Aceasta este o procedură chirurgicală care poate ajuta la regenerarea țesuturile gingivale și osoase afectate. Mai întâi medicul stomatolog curăță zonele mai sus și mai jos de linia gingivală, pentru a îndepărta bacteriile și placa bacteriană. Apoi se aplică un material de regenerare — o membrană, proteine de stimulare a țesutului sau o grefă, pentru a stimula regenerarea naturală a țesuturilor moi și osoase afectate. Apoi gingia se reatașează ferm pe rădăcina dintelui.

Grefă gingivală

Dacă țesutul gingiei este insuficient, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unei grefe gingivale. Această procedură presupune prelevarea unei grefe dintr-o regiune sănătoasă a gingiei sau de pe cerul gurii și atașarea acesteia de țesutul gingival afectat, pentru a acoperi rădăcina expusă a dintelui.

CUM POT AJUTA LA PREVENIREA RETRACȚIEI GINGIVALE

Cea mai bună protecție împotriva retracției gingivale este mersul regulat la control stomatologic și respectarea unui regim adecvat de igienă orală. Periajul de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o pastă de dinți cu fluor sau o pastă de dinți specializată pentru protecția sănătății gingiilor, precum cele din gama parodontax, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și menținerea stării de sănătate a gingiilor și dinților.