AFECȚIUNILE GINGIVALE — ADEVĂR SAU FICȚIUNE?

Afecțiunea gingivală afectează multe persoane din întreaga lume, aproximativ 50% dintre adulți prezentând gingivită la un moment dat în viața lor. Există și un număr de mituri legate de afecțiunea gingivală care au apărut în timp.

Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri legate de afecțiunea gingivală pe care le-ai putea întâlni — împreună cu câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le cunoști atunci când vine vorba de cauzele și tratamentul afecțiunii gingivale...

1. SÂNGERAREA GINGIVALĂ AFECTEAZĂ NUMAI PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ — MIT

Sângerarea gingivală reprezintă un simptom frecvent al afecțiunii gingivale și este adesea cauzată de acumularea de placă bacteriană în jurul, pe și în spațiile dintre dinți. Această problemă poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai rar întâlnită la copii.

2. RETRACȚIA GINGIVALĂ ESTE IREVERSIBILĂ — ADEVĂR

Gingiile retrase pot reveni la starea normală? Nu. Gingiile retrase nu revin la starea normală singure. Folosirea în mod regulat a aței dentare și utilizarea unei paste de dinți cu fluor precum parodontax poate ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care este una dintre cauzele retracției gingivale.

3. PERIAJUL PREA INTENSIV POATE CAUZA SÂNGERARE GINGIVALĂ — ADEVĂR

Periajul dentar prea intensiv poate cauza sângerare gingivală, însă aceasta ar putea fi și o manifestare a afecțiunii gingivale (gingivitei). Așadar, dacă scuipi sânge în timpul periajului, consultă medicul stomatolog. Este important să nu aplici o presiune prea mare în timpul periajului dentar. Folosește o periuță de dinți manuală sau electrică cu cap rotund și peri moi, făcând mișcări atente circulare sau eliptice și acordând atenție sporită liniei gingivale (linia dintre dinți și gingii). Este, de asemenea, recomandat să-ți schimbi periuța de dinți la fiecare trei luni.

4. AFECȚIUNEA GINGIVALĂ NU ESTE ÎNTOTDEAUNA GRAVĂ — MIT

Gingivita este primul stadiu al afecțiunii gingivale și poate fi vindecată printr-un tratament corect și o igienă orală zilnică adecvată. Însă, dacă nu este tratată, ea poate duce la o formă mai gravă de afecțiune gingivală, numită parodontită, care este ireversibilă, nu poate fi vindecată și, în cele din urmă, poate duce la pierderea dinților.

5. TREBUIE SĂ MERG LA medicul stomatolog NUMAI ATUNCI CÂND AM O PROBLEMĂ — MIT

Dacă crezi că ai oricare dintre simptomele afecțiunii gingivale, inclusiv prezența sângelui în salivă în timpul periajului dentar sau folosirii aței dentare, consultă cât mai curând medicul stomatolog. Dar trebuie să mergi regulat la control stomatologic la intervale recomandate de medicul tău stomatolog — chiar și atunci când crezi că totul e în regulă. Medicul  stomatolog poate detecta semnele problemelor gingivale înainte de a dezvolta alte simptome, ajutându-te să oprești afecțiunea gingivală înainte ca situația să se înrăutățească.


1. CDC Perio American Academy of Periodontology, 2016
2. Date interne GSK, segmentare parodontax, August 2015