Cea mai bună modalitate de te proteja împotriva afecțiunii gingivale este să-ți menții dinții și gingiile sănătoase prin îndepărtarea plăcii bacteriene, dar curățarea spațiilor greu accesibile dintre dinți folosind doar periuța de dinți este dificilă. Ața dentară sau banda dentară te poate ajuta să îndepărtezi acumulările de placă bacteriană din spațiile dintre dinți și sub linia gingivală (linia dintre gingii și dinți).

Deși periuțele interdentare pot fi foarte eficiente la curățarea zonelor greu accesibile pentru periuţa de dinţi obișnuită, în unele cazuri spațiile dintre dinți sunt prea mici și atunci cea mai bună alternativă este ața dentară.

CUM SĂ FOLOSEȘTI AȚA DENTARĂ

Când vine vorba de folosirea eficientă a aței dentare, cel mai important lucru este aplicarea unei tehnici corecte. Îți prezentăm un ghid simplu de utilizare corectă a aței dentare:

  1. Folosește ața dentară cu grijă, ca să nu lezezi gingiile.
  2. Rupe o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 cm și înfășoară capetele în jurul a câte un deget de la fiecare mână.
  3. Ține ața dentară între degetele mari și cele arătătoare, lăsând o porțiune bine întinsă de aproximativ 2,5 cm la mijloc.
  4. Cu mișcări atente înainte și înapoi, introdu ața dentară între dinți.
  5. Atunci când ața dentară ajunge la nivelul gingiei, curbeaz-o în forma literei C în jurul dintelui.
  6. Ține ața dentară lipită strâns de suprafața dintelui și răzuiește-l atent dinspre gingie, iar apoi repetă același lucru de cealaltă parte a spațiului dintre dinți, curățând suprafața dintelui de alături. Nu fă mișcări bruște și agresive.
  7. Nu uita de suprafețele posterioare ale dinților din spate.
  8. Treci în mod sistematic de la un dinte la altul, ca să te asiguri că nu omiți niciun dinte.

Dacă nu ești sigur cum să folosești ața dentară, roagă-l pe medicul stomatolog sau pe specialistul în igienă dentară să-ți arate tehnica corectă.

Inițial ai putea avea sângerări în timpul folosirii aței dentare, dar acest fenomen ar trebui să dispară în scurt timp. Dacă continui să ai sângerări chiar și după mai multe zile de folosire a aței dentare, s-ar putea să suferi de afecțiunea gingivală. Este important să discuți despre asta cu medicul tău stomatolog, care poate verifica starea de sănătate a gingiilor tale și te poate sfătui cum poți opri afecțiunea gingivală.

CÂT DE FRECVENT TREBUIE SĂ FOLOSEȘTI AȚA DENTARĂ?

Mulți oameni nu știu sigur cât de des ar trebui să folosească ața dentară sau dacă aceasta trebuie utilizată înainte sau după periaj. Începând cu vârsta de 12 ani, o dată pe zi, înainte de periaj, trebuie să folosești periuțele interdentare sau ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți.