ȘASE "INFRACTORI ÎN SERIE" CARE AR PUTEA SĂ-ȚI PROVOACE HALENA

Dacă ai halenă, adică dacă îți miroase urât respirația, te poți simți jenat și incomod în timpul interacțiunilor sociale sau când trebuie să stai aproape de cineva. Din acest motiv, este important să înțelegi mai bine care sunt cauzele halenei. Să examinăm șase cauze posibile ale halenei și ce poți face în privința lor:

1. NU ÎȚI ÎNGRIJEȘTI DINȚII ȘI GINGIILE ÎN MOD CORESPUNZĂTOR

Placa bacteriană se depune în permanență pe, în jurul și în spațiile dintre dinții tăi și poate cauza halenă. Pe măsură ce aceste bacterii descompun resturi de alimente în cavitatea bucală, ele pot elibera un gaz cu miros neplăcut ce cauzează respirația urât mirositoare.

Cea mai bună metodă de a preveni acest lucru este să te speli pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și să folosești ața dentară pentru a îndepărta placa bacteriană și reziduurile de mâncare din spațiile greu accesibile dintre dinți.

2 AI PUTEA FI PE DRUMUL SPRE AFECȚIUNEA GINGIVALĂ

Halena poate fi una dintre manifestările precoce ale afecțiunii gingivale, deoarece afecțiunea gingivală, la fel ca și respirația urât mirositoare, poate fi cauzată de acumularea de placă bacteriană la nivelul liniei gingivale. Dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană poate cauza sângerare și inflamație gingivală, simptome ale gingivitei. Fără tratament, gingivita poate duce la o formă mai gravă de afecțiune gingivală.

Pentru a ajuta la prevenirea gingivitei, perie-ți dinții de două ori pe zi, utilizând o pastă de dinți cu fluor precum parodontax fluoride, care, datorită formulei sale speciale, înlătură mai multă placă bacteriană decât o pastă de dinți obișnuită.

3. ALIMENTELE ȘI BĂUTURILE PE CARE LE CONSUMI

Atunci când consumi alimente cu un miros puternic, precum usturoiul, ceapa și condimentele, sau atunci când consumi cafea sau alcool, ai putea avea temporar o respirație neplăcut mirositoare. Cea mai bună cale de a preveni acest lucru este să eviți aceste tipuri de alimente și băuturi.

4. EȘTI FUMĂTOR SAU MESTECI TUTUN

Fumatul țigărilor și a pipelor sau folosirea tutunului de prizat sau mestecat pot cauza respirație urât mirositoare. Acestea mai pot păta dinții și îți măresc riscul de afecțiune gingivală. Renunță la fumat ca să ai o gură mai sănătoasă, dinți mai albi și o respirație mai proaspătă.

5. ȚII O DIETĂ DRASTICĂ

Postul, dietele drastice sau cu aport redus de carbohidrați pot avea ca efect secundar respirația urât mirositoare. Asta pentru că, pe măsură ce organismul este forțat să descompună grăsimile, el produce compuși chimici numiți cetone. Aceștia sunt eliberați în aerul expirat, cauzând respirație urât mirositoare. Acest tip de halenă poate fi remediat numai prin modificarea dietei.

6. SUFERI DE O AFECȚIUNE MEDICALĂ

În unele cazuri rare, respirația urât mirositoare poate fi cauzată de anumite afecțiuni medicale. Una dintre acestea este „gura uscată” sau, în termeni medicali, „xerostomia”, care apare atunci când secreția de salivă în gură este redusă. Această stare poate face ca respirația să miroase deoarece saliva ajută la umezirea gurii și îndepărtează bacteriile care pot cauza respirația urât mirositoare.

Afecțiunile gastrointestinale, diabetul, infecțiile la nivelul gâtului și toracelui pot, de asemenea, cauza respirația urât mirositoare. Dacă îți faci griji în legătură cu respirația urât mirositoare, consultă medicul tău stomatolog.