SFATURI DE LA MEDICUL DENTIST CU PRIVIRE LA TRATAMENTUL AFECȚIUNII GINGIVALE ACASĂ

Deși ai putea avea anumite semne ale afecțiunii gingivale, precum inflamație și sângerări ale gingiilor, s-ar putea să nu știi că ai probleme gingivale până nu mergi la dentist. Asta este pentru că gingivita, primul stadiu al afecțiunii gingivale, poate să nu fie dureroasă și adesea rămâne nedetectată. De asemenea, gingivita poate fi omisă la fumători, deoarece fumatul poate ascunde simptomele ei inițiale.

Anume din acest motiv este important să mergi regulat la control stomatologic, deoarece specialistul poate detecta semnele afecțiunii gingivale chiar și atunci când acestea nu sunt evidente, iar tu vei putea să întreprinzi măsurile necesare înainte de agravarea problemei.

Gingivita este adesea cauzată de depunerile de placă bacteriană pe, în jurul și între dinți. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj regulat, gingiile pot deveni iritate și inflamate, pot sângera și, cu timpul, se pot retrage de pe dinți. În cele din urmă, afecțiunea gingivală progresează până la implicarea alveolelor dentare. Acesta este stadiul avansat al afecțiunii gingivale - numit parodontită, este ireversibil și poate cauza pierderea dinților.

CE POȚI FACE PENTRU A OPRI GINGIVITA

Dacă dentistul ți-a pus diagnosticul de gingivită, el trebuie să-ți ofere recomandări calificate în privința tratamentului pe care îl poți face acasă pentru a preveni agravarea afecțiunii. Specialistul îți poate recomanda, de asemenea, un tratament special după intervențiile chirurgicale stomatologice.

Cheia unui tratament de succes constă în îndepărtarea și ținerea sub control a depunerilor de placă bacteriană, respectând o rutina adecvată de igienă orală.

Primul pas este periajul de două ori pe zi cu aplicarea unei tehnici corecte, pentru o curățare cu adevărat eficientă a dinților și gingiilor. Dacă ai un risc crescut de probleme gingivale severe, dentistul îți poate recomanda să folosești o periuță de dinți și, în plus, periuțe și instrumente speciale pentru zonele greu accesibile. Exemple de asemenea instrumente includ periuțele interdentare cu smoc sau ața dentară, prevăzute pentru a îndepărta placa bacteriană din zonele dificile, cum sunt spațiile dintre dinți.

Al doilea pas este să folosești pasta de dinți parodontax cu eficiență clinic dovedită în reducerea depunerilor de placă bacteriană.

Dacă ai simptome severe, persistente sau tot mai frecvente de afecțiuni gingivale, dentistul îți poate recomanda un tratament de scurtă durată cu apa de gură Parodontax Extra 0,2%, apă de gură fără alcool, suplimentar la periajul de două ori pe zi. Parodontax Extra conține clorhexidină, substanță ce omoară bacteriile și ţine sub control depunerea de placă bacteriană, care cauzează afecțiunea gingivală. Parodontax Extra 0,2% se foloseşte o perioadă de scurtă durată, pentru a ajuta la gestionarea problemelor gingivale în perioada în care lucrezi la îmbunătățirea rutinei de igienă orală.

ÎNTOTDEAUNA CERE SFATUL SPECIALISTULUI

Organizarea unui regim adecvat de îngrijire a gingiilor și dinților este cea mai bună modalitate de a preveni și trata afecțiunile gingivale, dar aceasta nu poate fi considerată drept o alternativă a vizitelor regulate la dentist sau specialist în igienă orală. Doar medicul poate diagnostica gingivita sau poate determina dacă aceasta a progresat până la parodontită, care necesită tratament specializat pentru a reduce afectarea gingiilor și dinților.