Cauzele afecțiunii gingivale

/

Cum îţi creşte fumatul riscul de afecțiune gingivală

Fumatul dăunează sănătății, inclusiv sănătății gingiilor. Dacă ești fumător, ai un risc mai mare de afecțiune gingivală, iar dacă suferi deja de afecțiune gingivală, aceasta poate fi mai severă și mai greu de tratat decât la persoanele nefumătoare. Cu cât fumezi mai mult și cu cât este mai mare experiența ta ca fumător, cu atât este mai ridicat riscul.

Afectiunea gingivala si fumatul

De ce fumătorii au un risc mai mare de afecțiune gingivală?

Afecțiunea gingivală sau gingivita este cauzată de depunerile de placă bacteriană pe, în jurul și între dinți. Acest lucru poate duce la iritația gingiilor, care devin roșii și inflamate și sângerează în timpul periajului sau la folosirea aței dentare. Dacă nu este tratată, afecțiunea gingivală poate deveni mai severă, iar ulterior poate duce la pierderea dinților.

Fumatul reduce capacitatea corpului de a lupta cu infecțiile, gingiile devenind mai vulnerabile la infectare. Odată apărute, leziunile gingivale predispun la apariția infecțiilor. 

Un alt motiv pentru care fumătorii au un risc mai mare este pentru că fumatul poate masca semnele afecțiunii gingivale. 

În general, un simptom răspândit al gingivitei este sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau la folosirea aței dentare. Fumătorii, însă, pot să nu aibă acest semn precoce de afecțiune gingivală, deoarece nicotina reduce fluxul de sânge spre gingii.

Gingiile sănătoase au nuanță roz, iar înroșirea lor poate fi semnul unui început de afecțiune gingivală. Acesta este un alt semn ce poate fi omis de fumători, deoarece la fumătorii înrăiți gingiile pot avea o nuanță gri sau palidă.

De ce afecțiunea gingivală poate fi mai severă la fumători

Dacă aceste semne precoce sunt ignorate, afecțiunea gingivală poate să nu fie depistată decât la un stadiu mai avansat. Asta e o problemă, deoarece la un fumător gingivita este mai greu de tratat. De ce? Deoarece fumatul reduce abilitatea corpului de a lupta cu infecția și de a vindeca gingiile afectate, iar tratamentul poate să nu fie la fel de eficient ca în cazul nefumătorilor. Asta înseamnă că fumătorii adesea au afecțiune gingivală mai severă și sunt mai predispuși la pierderea dinților. 

Cum pot preveni afecțiunea gingivală

Primul pas este să renunți la fumat. Chiar și la persoanele cu afecțiuni gingivale severe, renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ prognosticul. Așadar, dacă ai nevoie de încă un motiv să te lași de fumat, să știi că renunțarea la fumat te va ajuta să-ți menții gingiile și dinții sănătoși. 

Îndepărtarea plăcii bacteriene implementând o rutină adecvată de igienă orală de asemenea te va ajuta să ai gingii mai sănătoase. Periajul de două ori pe zi cu pasta de dinți parodontax înlătură fizic depunerile de bacterii de-a lungul liniei gingivale, ajutându-te să-ți păstrezi gingiile sănătoase și dinții puternici. 

În cazul fumătorilor este deosebit de importantă efectuarea regulată a controlului stomatologic, deoarece specialistul poate observa semnele afecțiunii gingivale chiar și atunci când acestea sunt mascate de fumat. De asemenea, medicul stomatolog te poate sfătui cum poți preveni agravarea gingivitei.