Stadiile afecțiunii gingivale

Gingivita
Gingivita

Ce este gingivita?

Gingivita este termenul medical care desemnează inflamația gingiilor. Aceasta este o formă ușoară a afecțiunii gingivale și se manifestă prin înroșirea, inflamația și sângerarea gingiilor, în special în timpul periajului sau al folosirii aței dentare sau atunci când muști ceva dur, de exemplu un măr.

Gingivita poate fi tratată, de aceea este important să consulți medicul stomatolog și să înțelegi care sunt simptomele tale, înainte ca problema să se agraveze.

Illustration of gums affected by gingivitis, with dentist tool

Care sunt cauzele gingivitei?

Cauza principală a gingivitei o reprezintă depunerile de placă bacteriană, o peliculă de bacterii ce se dezvoltă pe, în jurul și între dinții tăi, preponderent în zonele greu accesibile. Aceste bacterii irită gingiile și pot provoca inflamația lor. 

În plus, între gingii și dinți se formează mici cavități sau „buzunare”. Dacă problema nu este tratată, aceste cavități se pot adânci și pot da naștere la probleme mai serioase, precum sensibilitate sporită a dinților sau parodontită.

La fumători gingiile sunt mai susceptibile la infecții. În plus, fumatul și utilizarea altor produse din tutun reduce aportul de sânge și substanțe nutritive în țesuturile gingiilor. 

Tratamentul gingivitei

Dacă se iau măsuri prompte, gingivita poate fi tratată cu ușurință de către medicul stomatolog. Așadar, este important să mergi regulat la medicul stomatolog, deoarece el poate detecta eventualele probleme gingivale înainte de apariția simptomelor gingivitei. 

De asemenea, poți efectua un șir de măsuri zilnice de menținere a sănătății orale pentru a-ți reduce riscul de gingivită. Acestea includ periajul dentar de două ori pe zi, timp de 2 minute, cu o pastă de dinți, precum pasta de dinți pentru utilizare zilnică cu fluor parodontax Fluoride. Pasta de dinţi parodontax ajută la oprirea și prevenirea sângerărilor gingivale și, comparativ cu o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu, înlătură de 4 ori mai eficient depunerile de placă bacteriană de-a lungul liniei gingivale (linia dintre gingii și dinți) și te ajută să-ți menții gingiile sănătoase și dinții puternici.