Stadiile afecțiunii gingivale

/

Cum sunt gingiile sănătoase?

Sănătatea gingiilor este esențială pentru dinți puternici. Gingiile sunt constituite din țesut moale, asemănător cu pielea, și acoperă oasele în care sunt fixați dinții. Ele aderă strâns la suprafața dinților, blocând pătrunderea plăcii bacteriene în profunzime. 

Gingiile sănătoase au o nuanță roz palidă sau corai, dar, în funcție de apartenența etnică, pot conține și alți pigmenți.

Schimbările gingiilor, de exemplu, înroșirea, inflamația sau sângerarea acestora în timpul periajului sau la folosirea aței dentare, precum și retracția lor, pot fi semne ale afecțiunii gingivale. 

Cauza principală a afecțiunii gingivale o reprezintă depunerile de placă bacteriană de-a lungul liniei gingivale (linia dintre gingii și dinți). Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj regulat și folosirea aței dentare, ea poate duce la iritație și dezvoltarea gingivitei, care este o formă precoce, reversibilă a afecțiunii gingivale. 

Dacă gingivita nu este tratată, aderarea gingiilor la suprafața dinților poate deveni mai slabă, cu formarea unor mici cavități sau „buzunare”. Fără tratament, cu timpul, aceste cavități dintre gingii și dinți se pot adânci și pot progresa până la cea mai serioasă formă a afecțiunii gingivale, parodontita, care este ireversibilă și poate cauza pierderea dinților.

Gingii sanatoase