APARATELE ORTODONTICE, APARATELE DE CONTENȚIE ȘI SÂNGERĂRILE GINGIVALE: FAPTELE-CHEIE

Dacă aparatul ortodontic sau de contenție este ajustat corect, el nu ar trebui să-ți cauzeze sângerări gingivale. Partea dificilă este că atunci când porți un aparat ortodontic trebuie să fii deosebit de atent la igiena dinților și gingiilor, îndepărtând eficient orice depuneri de placă bacteriană.

Toți au depuneri de placă bacteriană în gură și dacă acestea nu sunt îndepărtate în mod regulat prin periaj eficient, ele se pot acumula, iritând gingiile, iar asta poate duce la înroșirea, inflamarea și sângerarea gingiilor, toate acestea fiind simptome ale afecțiunii gingivale.

Dacă scuipi sânge în timpul periajului sau când folosești ață dentară, ar trebui să-l anunți despre acest lucru pe medicul tău stomatolog și să-i ceri recomandări de tratament.

De asemenea, dacă simți disconfort la purtarea aparatului ortodontic sau de contenție, trebuie să revii la medicul stomatolog ca să găsiți împreună o soluție. Asta e ca și cum ai returna o pereche de pantofi la magazin, dacă aceștia nu ți se potrivesc.

Cum îţi poate afecta gingiile aparatul ortodontic / de contenţie

Purtarea unui aparat ortodontic sau de contenție îți poate face gingiile mai vulnerabile. Uneori, resturile de mâncare se pot bloca în interiorul sau în jurul aparatului, și dacă nu sunt curățate, pot duce la depunerea plăcii bacteriene, una dintre principalele cauze ale sângerărilor gingivale. De aceea este important să menții dinții și gingiile în stare curată, mai ales atunci când porți un aparat ortodontic sau de contenție.

Îndepărtarea prin periaj a resturilor de alimente blocate în aparat poate preveni depunerea plăcii bacteriene, iar o igienă orală adecvată este cea mai bună modalitate de a menține gingiile sănătoase, dinții puternici și respirația proaspătă. Medicul stomatolog sau specialistul în igienă orală te va sfătui cum să-ți curăți corect aparatul ortodontic sau de contenție.