CAUZELE AFECȚIUNII GINGIVALE

/

Cum poate cauza placa bacteriană afecțiunea gingivală

Știai că în gura ta pot fi găsite până la 300 de tipuri de bacterii? Acest lucru este absolut normal, însă o mică parte dintre aceste bacterii pot cauza apariția cariei dentare sau a afecțiunii gingivale.

Chiar și o cantitate modestă de bacterii poate fi suficientă pentru a-ți irita gingiile, dacă este lăsată să se acumuleze și să formeze placa bacteriană. Dacă nu este ținută sub control, placa bacteriană poate duce la apariția unui șir de probleme, începând cu sângerări gingivale și inflamația gingiilor din cauza gingivitei, până la probleme mai serioase precum parodontita și chiar pierderea dinților.

.

Placa bacteriană și afecțiunea gingivală

Placa bacteriană este una dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunii gingivale. Bacteriile folosesc glucidele din alimente pentru a produce acizi care pot irita gingiile și pot afecta smalțul dentar, cauzând formarea cariilor. Toxinele produse de bacterii pot provoca de asemenea inflamația și lezarea țesutului gingiilor, conducând la dilatarea vaselor sangvine în regiunea afectată. La rândul său, acest fenomen poate cauza sângerarea gingiilor în timpul periajului.   

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj zilnic și utilizarea regulată a aței dentare, cu timpul ea poate deveni dură, formând tartrul dentar. Tartrul este o substanță dură, care se acumulează de-a lungul liniei gingivale și care aderă strâns la suprafața dinților, împiedicând curățarea lor adecvată.  

Prezența bacteriilor poate provoca retracția gingivală cu formarea unor mici cavități sau „buzunare”, în care ulterior se acumulează și mai multă placă bacteriană. Cu timpul, aceste cavități se adâncesc, afectând oasele și țesuturile moi care mențin în poziție și protejează dinții.

Cum te poate ajuta parodontax

Folosită de două ori pe zi, pasta de dinți pentru utilizare zilnică cu fluor parodontax Fluoride, comparativ cu o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu, înlătură de 4 ori mai eficient* depunerile de placă bacteriană, ajutându-te să-ți păstrezi gingiile sănătoase și dinții puternici. Ea conține particule fine de bicarbonat de sodiu, care pătrund în placa bacteriană, reduc aderența acesteia de suprafața dinților și ajută astfel la îndepărtarea acesteia.

Alte modalități de a preveni depunerile de placă bacteriană.

Este important să mergi regulat la control stomatologic pentru a verifica cantitatea de placă bacteriană acumulată în gură și pentru a trata eventualele probleme înainte de agravarea lor. Dacă observi orice semn de afecțiune gingivală, cum ar fi sângerări în timpul periajului sau la folosirea aței dentare, trebuie să consulți cât mai curând medicul stomatolog.

Pe lângă periajul regulat, mai sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face în cadrul rutinei tale de igienă orală pentru a limita cantitatea de placă bacteriană care se acumulează pe dinți și gingii, oprind, astfel, drumul spre afecțiunea gingivală.

  1. Folosește ața dentară sau periuțele interdentare pentru a înlătura placa bacteriană acumulată în zonele greu accesibile, cum ar fi între dinți.
  2. Folosește o periuță de dinți manuală sau electrică cu cap mic și peri moi și nu uita să cureţi zona de-a lungul liniei gingivale.
  3. Clătește gura cu apă de gură care ajută la menținerea sănătății gingiilor, cum este apa de gură pentru utilizare zilnică parodontax.

*Înlătură mai multă placă bacteriană decât o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu, după curățarea profesională a dinților și cu condiția periajului de două ori pe zi.
**Nu se aplică în cazul versiunii fără fluor.